Jadłospis

PONIEDZIAŁEK 02.10.2023

I ŚNIADANIEherbata żurawinowa, kawa zbożowa z mlekiem, bułka pszenno-żytnia, graham z masłem, pasztet drobiowy, polędwica sopocka, ogórek kiszony (1,6,7,9,10,11)
II ŚNIADANIEbanan
OBIADzupa barszcz czerwony z makaronem, pierogi leniwe z masłem i cukrem,trzcinowym, sok czarna porzeczka 100% (1,3,7,9)
PODWIECZOREKherbata owoce leśne, mleko, kisiel truskawkowy, chleb pszenno-żytni, słonecznikowy z masłem, ser żółty (1,6,7,9,10,11)

WTOREK 03.10.2023

I ŚNIADANIEherbata wiśniowa, mleko, chleb pszenno-żytni, wieloziarnisty z masłem, sałatka jarzynowa, kiełbasa śląska, papryka czerwona (1,3,6,7,9,10,11)
II ŚNIADANIEowoc gruszka
OBIADzupa krem kalafiorowa, kasza jęczmienna, gryczana, gulasz z indyka w sosie własnym, sałatka szwedzka, sok pomarańczowy 100% (1,7,9)
PODWIECZOREKherbata pigwa z truskawką, mleko, wafle zbożowo-ryżowe, chleb pszenno-żytni, kiełek z masłem, pasztet drobiowy (1,6,7,9,10,11)

ŚRODA 04.10.2023

I ŚNIADANIEherbata malinowa, mleko, chleb pszenno-żytni, orkiszowy z masłem, twarożek grani naturalny, szynka biała, pomidor malinowy (1,6,7,9,10,11)
II ŚNIADANIEowoc – brzoskwinia
OBIADzupa ogórkowa, chleb pszenno-żytni, placki ziemniaczane z cukrem trzcinowym, kompot śliwkowy (1,3,6,7,9)
PODWIECZOREKherbata zwykła, nasiona słonecznika, jogurt Danonek, chleb pszenno-żytni, graham z masłem, szynka bankietowa (1,6,7,9,10,11)

CZWARTEK 05.10.2023

I ŚNIADANIEherbata zwykła z cytryną, chleb pszenno-żytni, kiełek z masłem, mleko, płatki kukurydziane, wielosmakowe, rzodkiewka (1,5,6,7,8,9,10)
II ŚNIADANIEowoc mango
OBIADzupa krem warzywna z groszkiem ptysiowym, ziemniaki duszone, klops drobiowo-wieprzowy mielony, brokuł gotowany, sok jabłkowy 100% (1,3,7,9)
PODWIECZOREKherbata wiśniowa, kawa inka z mlekiem, mus owocowy Kubuś, chleb pszenno-żytni, orkiszowy z masłem, szynka słoneczna (1,6,7,9,10,11)

PIĄTEK 06.10.2023

I ŚNIADANIEherbata pigwa z truskawką, kakao, chleb pszenno-żytni, słonecznikowy zmasłem, pasta z makreli, szynka z indyka, sałata (1,4,6,7,9,10,11)
II ŚNIADANIEmarchewka
OBIADzupa szpinakowa z kaszą i warzywami, ziemniaki puree, ser twarogowy ze szczypiorkiem, sałatka: pomidorki koktajlowe z cebulką; woda mineralna (1,7,9)
PODWIECZOREKherbata żurawinowa, mleko, owoc jabłko, chleb pszenno-żytni, wieloziarnisty z masłem, konfitura morelowa (1,6,7,9)

K

INFORMACJE O OBECNOŚCI ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE

Przypominamy, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. (zał. nr II) w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.

ALERGENY

1. ZBOŻA zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a.       syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę1
b.       maltodekstryn na bazie pszenicy1,
c.       syropów glukozowych na bazie jęczmienia,
d.       zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
2.SKORUPIAKIi produkty pochodne.
3.JAJAi produkty pochodne.
4. RYBYi produkty pochodne, z wyjątkiem:
a.       żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy.
b.       żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.
5.ORZESZKI ZIEMNE (ARACHIDOWE)i produkty pochodne.
6.SOJAi produkty pochodne z wyjątkiem:
a.       całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego1,
b.        mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego,
c.       fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego,
d.        estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.
7.MLEKOi produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a.       serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b.       laktitolu.
8.ORZECHYtj. migdały (Amygdalus communisL.) orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera) orzechy makadamia lub Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
9.SELERi produkty pochodne.
10.GORCZYCAi produkty pochodne.
11.NASIONA SEZAMUi produkty pochodne.
12.DWUTLENEK SIARKIi siarczyny w stężeniu powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13.ŁUBINi produkty pochodne.
14.MIĘCZAKIi produkty pochodne.

(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.