Jadłospis

PONIEDZIAŁEK 26.02.2024

I ŚNIADANIEherbata malinowa, mleko, chleb pszenno-żytni, graham z masłem, pierś z indyka gotowana, kiełbasa dębowa, papryka czerwona (1,6,7,9,10,11)
II ŚNIADANIEbanan
OBIADrosół drobiowy z makaronem, potrawka z kurczaka z ryżem jaśminowym, marchewka mini, woda (1,3,7,9)
PODWIECZOREKherbata owoce leśne, ciastka zbożowe z morelą, chleb pszenno-żytni, kiełek z masłem, serek śmietankowy (1,6,7,8, 9,10,11)

WTOREK 27.02.2024

I ŚNIADANIEherbata owocowa, kakao, chleb pszenno-żytni, rumiany z masłem, pasta drobiowa z koperkiem, szynka-schab śnieżny, sałata (1,6,7,9,10,11)
II ŚNIADANIEowoc kiwi
OBIADzupa krem warzywna, ziemniaki puree, udko drobiowe, surówka: kapusta czerwona, jabłko, marchewka, pietruszka natka, majonez; woda (1,3,6,7,9)
PODWIECZOREKherbata wiśniowa, kawa zbożowa z mlekiem, kisiel truskawkowy, chleb pszenno-żytni, słonecznikowy z masłem, szynka bankietowa (1,6,7,9,10,11)

ŚRODA 28.02.2024

I ŚNIADANIEherbata truskawkowa z pigwą, mleko, bułka kajzerka, kukurydziana z masłem, pasta z łososia ze szczypiorkiem, ser żółty, rzodkiewka (1,4,6,7,9,10)
II ŚNIADANIEogórek zielony
OBIADzupa ziemniaczana z warzywami, chleb pszenno-żytni, pierogi leniwe z masłem i cukrem trzcinowym, lemoniada cytrynowa (1,3,6,7,9,10)
PODWIECZOREKherbata owocowa, mleko, pałeczki kukurydziane, chleb pszenno-żytni, graham z masłem, szynka drobiowa (1,6,7,9,10,11)

CZWARTEK 29.02.2024

I ŚNIADANIEherbata owoce leśne, chleb pszenno-żytni. lniany z masłem, zupa płatki owsiane na mleku, polędwica miodowa, ogórek zielony (1,6,7,9,10,11)
II ŚNIADANIEowoc mandarynka
OBIADzupa jarzynowa, kasza bulgur, gulasz wieprzowy w sosie własnym, buraczki tarte, kompot truskawkowy (1,6,7,9)
PODWIECZOREKherbata malina z dziką różą, mleko, wafle zbożowe, chleb pszenno-żytni, orkiszowy z masłem, kiełbasa szynkowa (1,6,7,9,10,11)

PIĄTEK 01.03.2024

I ŚNIADANIEherbata żurawinowa, kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, dobry z masłem, jajko gotowane, serek puszysty śmietankowy, pomidor (1,3,7,9,10)
II ŚNIADANIEjogurt naturalny
OBIADzupa krem marchewkowa, ziemniaki duszone, klops rybny z dorsza, surówka: kapusta biała, por, jogurt naturalny, woda (1,3,4,7,9)
PODWIECZOREKherbata malinowa, mleko, jabłko, chleb pszenno-żytni, wieloziarnisty z masłem, powidła śliwkowe (1,6,7,9,10,11)

K

INFORMACJE O OBECNOŚCI ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE

Przypominamy, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. (zał. nr II) w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.

ALERGENY

1. ZBOŻA zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a.       syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę1
b.       maltodekstryn na bazie pszenicy1,
c.       syropów glukozowych na bazie jęczmienia,
d.       zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
2.SKORUPIAKIi produkty pochodne.
3.JAJAi produkty pochodne.
4. RYBYi produkty pochodne, z wyjątkiem:
a.       żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy.
b.       żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.
5.ORZESZKI ZIEMNE (ARACHIDOWE)i produkty pochodne.
6.SOJAi produkty pochodne z wyjątkiem:
a.       całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego1,
b.        mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego,
c.       fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego,
d.        estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.
7.MLEKOi produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a.       serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b.       laktitolu.
8.ORZECHYtj. migdały (Amygdalus communisL.) orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera) orzechy makadamia lub Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
9.SELERi produkty pochodne.
10.GORCZYCAi produkty pochodne.
11.NASIONA SEZAMUi produkty pochodne.
12.DWUTLENEK SIARKIi siarczyny w stężeniu powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13.ŁUBINi produkty pochodne.
14.MIĘCZAKIi produkty pochodne.

(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.