PONIEDZIAŁEK 26.02.2024
I ŚNIADANIE | herbata malinowa, mleko, chleb pszenno-żytni, graham z masłem, pierś z indyka gotowana, kiełbasa dębowa, papryka czerwona (1,6,7,9,10,11) |
II ŚNIADANIE | banan |
OBIAD | rosół drobiowy z makaronem, potrawka z kurczaka z ryżem jaśminowym, marchewka mini, woda (1,3,7,9) |
PODWIECZOREK | herbata owoce leśne, ciastka zbożowe z morelą, chleb pszenno-żytni, kiełek z masłem, serek śmietankowy (1,6,7,8, 9,10,11) |
WTOREK 27.02.2024
I ŚNIADANIE | herbata owocowa, kakao, chleb pszenno-żytni, rumiany z masłem, pasta drobiowa z koperkiem, szynka-schab śnieżny, sałata (1,6,7,9,10,11) |
II ŚNIADANIE | owoc kiwi |
OBIAD | zupa krem warzywna, ziemniaki puree, udko drobiowe, surówka: kapusta czerwona, jabłko, marchewka, pietruszka natka, majonez; woda (1,3,6,7,9) |
PODWIECZOREK | herbata wiśniowa, kawa zbożowa z mlekiem, kisiel truskawkowy, chleb pszenno-żytni, słonecznikowy z masłem, szynka bankietowa (1,6,7,9,10,11) |
ŚRODA 28.02.2024
I ŚNIADANIE | herbata truskawkowa z pigwą, mleko, bułka kajzerka, kukurydziana z masłem, pasta z łososia ze szczypiorkiem, ser żółty, rzodkiewka (1,4,6,7,9,10) |
II ŚNIADANIE | ogórek zielony |
OBIAD | zupa ziemniaczana z warzywami, chleb pszenno-żytni, pierogi leniwe z masłem i cukrem trzcinowym, lemoniada cytrynowa (1,3,6,7,9,10) |
PODWIECZOREK | herbata owocowa, mleko, pałeczki kukurydziane, chleb pszenno-żytni, graham z masłem, szynka drobiowa (1,6,7,9,10,11) |
CZWARTEK 29.02.2024
I ŚNIADANIE | herbata owoce leśne, chleb pszenno-żytni. lniany z masłem, zupa płatki owsiane na mleku, polędwica miodowa, ogórek zielony (1,6,7,9,10,11) |
II ŚNIADANIE | owoc mandarynka |
OBIAD | zupa jarzynowa, kasza bulgur, gulasz wieprzowy w sosie własnym, buraczki tarte, kompot truskawkowy (1,6,7,9) |
PODWIECZOREK | herbata malina z dziką różą, mleko, wafle zbożowe, chleb pszenno-żytni, orkiszowy z masłem, kiełbasa szynkowa (1,6,7,9,10,11) |
PIĄTEK 01.03.2024
I ŚNIADANIE | herbata żurawinowa, kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, dobry z masłem, jajko gotowane, serek puszysty śmietankowy, pomidor (1,3,7,9,10) |
II ŚNIADANIE | jogurt naturalny |
OBIAD | zupa krem marchewkowa, ziemniaki duszone, klops rybny z dorsza, surówka: kapusta biała, por, jogurt naturalny, woda (1,3,4,7,9) |
PODWIECZOREK | herbata malinowa, mleko, jabłko, chleb pszenno-żytni, wieloziarnisty z masłem, powidła śliwkowe (1,6,7,9,10,11) |
K
INFORMACJE O OBECNOŚCI ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE
Przypominamy, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. (zał. nr II) w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.
ALERGENY
1. | ZBOŻA | zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a. syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę1 b. maltodekstryn na bazie pszenicy1, c. syropów glukozowych na bazie jęczmienia, d. zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego. |
2. | SKORUPIAKI | i produkty pochodne. |
3. | JAJA | i produkty pochodne. |
4. | RYBY | i produkty pochodne, z wyjątkiem: a. żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy. b. żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina. |
5. | ORZESZKI ZIEMNE (ARACHIDOWE) | i produkty pochodne. |
6. | SOJA | i produkty pochodne z wyjątkiem: a. całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego1, b. mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego, c. fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego, d. estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego. |
7. | MLEKO | i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a. serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b. laktitolu. |
8. | ORZECHY | tj. migdały (Amygdalus communisL.) orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera) orzechy makadamia lub Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego. |
9. | SELER | i produkty pochodne. |
10. | GORCZYCA | i produkty pochodne. |
11. | NASIONA SEZAMU | i produkty pochodne. |
12. | DWUTLENEK SIARKI | i siarczyny w stężeniu powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
13. | ŁUBIN | i produkty pochodne. |
14. | MIĘCZAKI | i produkty pochodne. |
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.