PONIEDZIAŁEK 02.10.2023
I ŚNIADANIE | herbata żurawinowa, kawa zbożowa z mlekiem, bułka pszenno-żytnia, graham z masłem, pasztet drobiowy, polędwica sopocka, ogórek kiszony (1,6,7,9,10,11) |
II ŚNIADANIE | banan |
OBIAD | zupa barszcz czerwony z makaronem, pierogi leniwe z masłem i cukrem,trzcinowym, sok czarna porzeczka 100% (1,3,7,9) |
PODWIECZOREK | herbata owoce leśne, mleko, kisiel truskawkowy, chleb pszenno-żytni, słonecznikowy z masłem, ser żółty (1,6,7,9,10,11) |
WTOREK 03.10.2023
I ŚNIADANIE | herbata wiśniowa, mleko, chleb pszenno-żytni, wieloziarnisty z masłem, sałatka jarzynowa, kiełbasa śląska, papryka czerwona (1,3,6,7,9,10,11) |
II ŚNIADANIE | owoc gruszka |
OBIAD | zupa krem kalafiorowa, kasza jęczmienna, gryczana, gulasz z indyka w sosie własnym, sałatka szwedzka, sok pomarańczowy 100% (1,7,9) |
PODWIECZOREK | herbata pigwa z truskawką, mleko, wafle zbożowo-ryżowe, chleb pszenno-żytni, kiełek z masłem, pasztet drobiowy (1,6,7,9,10,11) |
ŚRODA 04.10.2023
I ŚNIADANIE | herbata malinowa, mleko, chleb pszenno-żytni, orkiszowy z masłem, twarożek grani naturalny, szynka biała, pomidor malinowy (1,6,7,9,10,11) |
II ŚNIADANIE | owoc – brzoskwinia |
OBIAD | zupa ogórkowa, chleb pszenno-żytni, placki ziemniaczane z cukrem trzcinowym, kompot śliwkowy (1,3,6,7,9) |
PODWIECZOREK | herbata zwykła, nasiona słonecznika, jogurt Danonek, chleb pszenno-żytni, graham z masłem, szynka bankietowa (1,6,7,9,10,11) |
CZWARTEK 05.10.2023
I ŚNIADANIE | herbata zwykła z cytryną, chleb pszenno-żytni, kiełek z masłem, mleko, płatki kukurydziane, wielosmakowe, rzodkiewka (1,5,6,7,8,9,10) |
II ŚNIADANIE | owoc mango |
OBIAD | zupa krem warzywna z groszkiem ptysiowym, ziemniaki duszone, klops drobiowo-wieprzowy mielony, brokuł gotowany, sok jabłkowy 100% (1,3,7,9) |
PODWIECZOREK | herbata wiśniowa, kawa inka z mlekiem, mus owocowy Kubuś, chleb pszenno-żytni, orkiszowy z masłem, szynka słoneczna (1,6,7,9,10,11) |
PIĄTEK 06.10.2023
I ŚNIADANIE | herbata pigwa z truskawką, kakao, chleb pszenno-żytni, słonecznikowy zmasłem, pasta z makreli, szynka z indyka, sałata (1,4,6,7,9,10,11) |
II ŚNIADANIE | marchewka |
OBIAD | zupa szpinakowa z kaszą i warzywami, ziemniaki puree, ser twarogowy ze szczypiorkiem, sałatka: pomidorki koktajlowe z cebulką; woda mineralna (1,7,9) |
PODWIECZOREK | herbata żurawinowa, mleko, owoc jabłko, chleb pszenno-żytni, wieloziarnisty z masłem, konfitura morelowa (1,6,7,9) |
K
INFORMACJE O OBECNOŚCI ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE
Przypominamy, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. (zał. nr II) w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.
ALERGENY
1. | ZBOŻA | zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a. syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę1 b. maltodekstryn na bazie pszenicy1, c. syropów glukozowych na bazie jęczmienia, d. zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego. |
2. | SKORUPIAKI | i produkty pochodne. |
3. | JAJA | i produkty pochodne. |
4. | RYBY | i produkty pochodne, z wyjątkiem: a. żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy. b. żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina. |
5. | ORZESZKI ZIEMNE (ARACHIDOWE) | i produkty pochodne. |
6. | SOJA | i produkty pochodne z wyjątkiem: a. całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego1, b. mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego, c. fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego, d. estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego. |
7. | MLEKO | i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a. serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b. laktitolu. |
8. | ORZECHY | tj. migdały (Amygdalus communisL.) orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera) orzechy makadamia lub Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego. |
9. | SELER | i produkty pochodne. |
10. | GORCZYCA | i produkty pochodne. |
11. | NASIONA SEZAMU | i produkty pochodne. |
12. | DWUTLENEK SIARKI | i siarczyny w stężeniu powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
13. | ŁUBIN | i produkty pochodne. |
14. | MIĘCZAKI | i produkty pochodne. |
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.