PONIEDZIAŁEK 06.02.2023
I ŚNIADANIE | herbata wiśniowa, kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, graham z masłem, kiełbasa krakowska parzona, szynka biała gotowana, pomidor malinowy (1,6,7,9,10,11) |
II ŚNIADANIE | owoc kiwi |
OBIAD | zupa pomidorowa z makaronem, placki ziemniaczane z cukrem trzcinowym, sok jabłkowy 100% (1,7,9) |
PODWIECZOREK | herbata pigwa z truskawką, ciastko biszkoptowe Lubiś, chleb pszenno-żytni, rustykalny z masłem, ser żółty (1,5,6,7,8,9,10,11) |
WTOREK 07.02.2023
I ŚNIADANIE | herbata owoce leśne, kakao, chleb pszenno-żytni, razowy z masłem, kiełbasa śląska, ser puszysty łaciaty, ogórek kiszony (1,6,7,9,10,11) |
II ŚNIADANIE | marchewka talarki |
OBIAD | zupa krem brokułowa z groszkiem ptysiowym, kasza jęczmienna, gryczana, gulasz wieprzowy w sosie własnym, buraczki tarte, sok wieloowocowy 100% (1,3,6,7,9) |
PODWIECZOREK | herbata zwykła, kawa Inka z mlekiem, batonik Kinder Chocolate, chleb pszenno-żytni, graham z masłem, polędwica drobiowa (1,6,7,9,10,11) |
ŚRODA 08.02.2023
I ŚNIADANIE | herbata pigwa z truskawką, chleb pszenno-żytni, sojowy z masłem, mleko, płatki czekoladowe, kukurydziane, papryka żółta (1,6,7,9,10,11) |
II ŚNIADANIE | mus owocowy Kubuś |
OBIAD | zupa ogórkowa, chleb pszenno-żytni z masłem, naleśniki z musem jabłkowym, woda z miodem i cytryną (1,6,7,9,10,11) |
PODWIECZOREK | herbata wiśniowa, mleko, chrupki kukurydziane, chleb pszenno-żytni, owsiany z masłem, pasztet drobiowy (1,6,7,9,10,11) |
CZWARTEK 09.02.2023
I ŚNIADANIE | herbata malinowa, mleko, chleb pszenno-żytni, rustykalny z masłem, polędwica sopocka, ser żółty, rzodkiewka (1,6,7,9,10,11) |
II ŚNIADANIE | owoc jabłko |
OBIAD | zupa marchewkowa z warzywami, ziemniaki duszone, klops drobiowo-wieprzowy, kalafior gotowany, sok mango 100% (1,3,7,9,10,11) |
PODWIECZOREK | herbata owoce leśne, mleko, paluszki juniorki, chleb pszenno-żytni, sojowy z masłem, kiełbasa szynkowa (1,6,7,9,10,11) |
PIĄTEK 10.02.2023
I ŚNIADANIE | herbata żurawinowa, mleko, chleb pszenno-żytni, z lnem i masłem, jajko gotowane, paprykarz z łososia, pomidor (1,3,4,6,7,9,10,11) |
II ŚNIADANIE | jabłko suszone plasterki |
OBIAD | zupa krem warzywna, ziemniaki duszone, ryba filet z miruny, marchewka juniorka, sok wieloowocowy 100% (1,4,7,9,10) |
PODWIECZOREK | herbata zwykła, kisiel wiśniowy, chleb pszenno-żytni, razowy z masłem, ser śmietankowy (1,6,7,9,10) |
K
INFORMACJE O OBECNOŚCI ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE
Przypominamy, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. (zał. nr II) w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.
ALERGENY
1. | ZBOŻA | zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a. syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę1 b. maltodekstryn na bazie pszenicy1, c. syropów glukozowych na bazie jęczmienia, d. zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego. |
2. | SKORUPIAKI | i produkty pochodne. |
3. | JAJA | i produkty pochodne. |
4. | RYBY | i produkty pochodne, z wyjątkiem: a. żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy. b. żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina. |
5. | ORZESZKI ZIEMNE (ARACHIDOWE) | i produkty pochodne. |
6. | SOJA | i produkty pochodne z wyjątkiem: a. całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego1, b. mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego, c. fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego, d. estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego. |
7. | MLEKO | i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a. serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b. laktitolu. |
8. | ORZECHY | tj. migdały (Amygdalus communisL.) orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera) orzechy makadamia lub Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego. |
9. | SELER | i produkty pochodne. |
10. | GORCZYCA | i produkty pochodne. |
11. | NASIONA SEZAMU | i produkty pochodne. |
12. | DWUTLENEK SIARKI | i siarczyny w stężeniu powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
13. | ŁUBIN | i produkty pochodne. |
14. | MIĘCZAKI | i produkty pochodne. |
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.