Jadłospis

PONIEDZIAŁEK 06.02.2023

I ŚNIADANIEherbata wiśniowa, kawa zbożowa z mlekiem, chleb pszenno-żytni, graham z masłem, kiełbasa krakowska parzona, szynka biała gotowana, pomidor malinowy (1,6,7,9,10,11)
II ŚNIADANIEowoc kiwi
OBIADzupa pomidorowa z makaronem, placki ziemniaczane z cukrem trzcinowym, sok jabłkowy 100% (1,7,9)
PODWIECZOREKherbata pigwa z truskawką, ciastko biszkoptowe Lubiś, chleb pszenno-żytni, rustykalny z masłem, ser żółty (1,5,6,7,8,9,10,11)

WTOREK 07.02.2023

I ŚNIADANIEherbata owoce leśne, kakao, chleb pszenno-żytni, razowy z masłem, kiełbasa śląska, ser puszysty łaciaty, ogórek kiszony (1,6,7,9,10,11)
II ŚNIADANIEmarchewka talarki
OBIADzupa krem brokułowa z groszkiem ptysiowym, kasza jęczmienna, gryczana, gulasz wieprzowy w sosie własnym, buraczki tarte, sok wieloowocowy 100% (1,3,6,7,9)
PODWIECZOREKherbata zwykła, kawa Inka z mlekiem, batonik Kinder Chocolate, chleb pszenno-żytni, graham z masłem, polędwica drobiowa (1,6,7,9,10,11)

ŚRODA 08.02.2023

I ŚNIADANIEherbata pigwa z truskawką, chleb pszenno-żytni, sojowy z masłem, mleko, płatki czekoladowe, kukurydziane, papryka żółta (1,6,7,9,10,11)
II ŚNIADANIEmus owocowy Kubuś
OBIADzupa ogórkowa, chleb pszenno-żytni z masłem, naleśniki z musem jabłkowym, woda z miodem i cytryną (1,6,7,9,10,11)
PODWIECZOREKherbata wiśniowa, mleko, chrupki kukurydziane, chleb pszenno-żytni, owsiany z masłem, pasztet drobiowy (1,6,7,9,10,11)

CZWARTEK 09.02.2023

I ŚNIADANIEherbata malinowa, mleko, chleb pszenno-żytni, rustykalny z masłem, polędwica sopocka, ser żółty, rzodkiewka (1,6,7,9,10,11)
II ŚNIADANIEowoc jabłko
OBIADzupa marchewkowa z warzywami, ziemniaki duszone, klops drobiowo-wieprzowy, kalafior gotowany, sok mango 100% (1,3,7,9,10,11)
PODWIECZOREKherbata owoce leśne, mleko, paluszki juniorki, chleb pszenno-żytni, sojowy z masłem, kiełbasa szynkowa (1,6,7,9,10,11)

PIĄTEK 10.02.2023

I ŚNIADANIEherbata żurawinowa, mleko, chleb pszenno-żytni, z lnem i masłem, jajko gotowane, paprykarz z łososia, pomidor (1,3,4,6,7,9,10,11)
II ŚNIADANIEjabłko suszone plasterki
OBIADzupa krem warzywna, ziemniaki duszone, ryba filet z miruny, marchewka juniorka, sok wieloowocowy 100% (1,4,7,9,10)
PODWIECZOREKherbata zwykła, kisiel wiśniowy, chleb pszenno-żytni, razowy z masłem, ser śmietankowy (1,6,7,9,10)

K

INFORMACJE O OBECNOŚCI ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE

Przypominamy, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. (zał. nr II) w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.

ALERGENY

1. ZBOŻA zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a.       syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę1
b.       maltodekstryn na bazie pszenicy1,
c.       syropów glukozowych na bazie jęczmienia,
d.       zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
2.SKORUPIAKIi produkty pochodne.
3.JAJAi produkty pochodne.
4. RYBYi produkty pochodne, z wyjątkiem:
a.       żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy.
b.       żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.
5.ORZESZKI ZIEMNE (ARACHIDOWE)i produkty pochodne.
6.SOJAi produkty pochodne z wyjątkiem:
a.       całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego1,
b.        mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego,
c.       fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego,
d.        estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.
7.MLEKOi produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a.       serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b.       laktitolu.
8.ORZECHYtj. migdały (Amygdalus communisL.) orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera) orzechy makadamia lub Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
9.SELERi produkty pochodne.
10.GORCZYCAi produkty pochodne.
11.NASIONA SEZAMUi produkty pochodne.
12.DWUTLENEK SIARKIi siarczyny w stężeniu powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13.ŁUBINi produkty pochodne.
14.MIĘCZAKIi produkty pochodne.

(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.